Related Posts with Thumbnails

Monday, October 14, 2013

Ragu atau Yakin?

Blog Post ini dikopipes dari perjalananfreelance.blogspot.com

Masih mencari....

Kali ni saya terjumpa satu website yang menawarkan kerja Data Entry iaitu www.jobdirumah.com. Website ini nampak meyakinkan kerana mereka menunjukkan contoh kerja yang diberi.Saya juga telah meng'google' tentang jobdirumah.com sama ada ianya tipu atau tidak. Ini kerana seperti DataTypeVision dalam entri sebelum ini di mana anda perlu membayar RM10 dan mendapat bimbingan kononnya, jobdirumah.com juga memerlukan anda membayar RM50 untuk bimbingan. Tetapi jangan salah faham ayat saya, saya tak bermaksud mengatakan jobdirumah.com adalah scam seperti DataTypeVision. Saya masih ragu-ragu untuk melaburkan Rm50 untuk program ini sehinggalah saya terjumpa sebuah blog yang menceritakan tentang jobdirumah.com, 50% keraguan saya telah hilang. Maka tinggal lagi 50% yang baki. Bagaimana untuk menghilangkan yang baki ini? Hanya dengan melabur RM50 kemudian tunggu apa yang jadi. Sekiranya program ini benar, maka saya akan postkan projek yang saya dapat dari semasa ke semasa. Jika tidak benar, maka selamat tinggal jobdirumah.com, saya akan berkempen berhabis-habisan untuk memberitahu kepada orang ramai tentang perbuatan jahat anda.

Sekarang saya akan ceritakan apakah yang saya dapati dalam sebuah blog ini yang membuatkan keraguan saya hilang 50%. Saya akan copy paste entry dari sebuah blog Sis Eisya.

[Eisya’s Specialization : Data Entry]
[1-Projek Online*]
Apa yang you guys lihat diatas ialah excel spreadsheet, if you guys can see, they had given Sya with more than 22000 membership data (Point 1).
Ini adalah project online yang mana syarikat memberi Sya access ke web mereka dan apa yang Sya perlu lakukan ialah memasukkan semula membership details yang diberikan ke dalam online form yang telah disediakan.
Syarikat juga request daily report, berapa banyak Sya dapat siapkan sehari, refer Point 2 yang mana Sya hantar report selama lima(5) hari, dan projek ni memang Sya bid untuk siapkan dalam masa lima(5) hari juga.
**“Sorry, Sya kene crystallized details dan tak boleh nak enclosed online form tu, since project ni Sya dah completekan, so access untuk Sya dah dibatalkan…tapi form dia lebih kurang macam online-online form yang you all selalu kene isi bila nak register untuk something. Sya siapkan tugas ni dalam masa lima(5) hari dengan bayaran USD500.”
Project ni project lama Sya. Sya enclosed just for you guys to get the grip of what you might found and do later. Dan untuk you guys faham beza projek online dan offline.
/ **It’s also bridge the P&C agreement if I enclosed it since all the data is strictly confidential.
Review saya - Sis eisya menyiapkan projek ni dalam masa 5 hari dan dibayar USD500 untuk projek ni. WoW. Anda tahu banyak mana USD500? Currency pada saat saya menaip ini adalah 1 USD = RM3.18 . Maka USD500 = RM1,589.43. Jadi, dalam masa 5 hari sis eisya mendapat RM1589.43 hanya dengan bekerja di rumah menghadap komputer. Best kan? Baca projek yang seterusnya pulak.

[2-Projek Offline]
Ini projek kegemaran Sya, dan projek berterusan yang Sya terima setiap bulan, dimana Sya perlu re-type scan document atau PDF file yang diberi ke MS Word.
Projek ni still dalam  finishing proses, if you can see, PDF file yang Sya terima tu ada lebih kurang 600pages(Point 1), setakat ini Sya dah pun completekan 75% (Point 2). Syarikat terlibat dalam projek macan ini biasanya adalah publisher company.
Untuk job ni Sya ambil upah USD20 per 1000words dan bukan per book/project, so Sya dapat untung lebih dari job bids biasa yang dioffer di jobsite (you guys boleh calculate sendiri berapa Sya dapat dari Point 2 yang Sya bulatkan tu). Since Sya dah pun bekerja dengan diorang pun dah lama, jadi Sya demand special rate. Kalau dekat site they still bayar bidder per book and somehow much lesser than what Sya’s get.
“Bila you guys dah berpengalaman nanti, you guys pun boleh demand macam Sya jugak.”
Bagi job re-typing ni, sometime you guys will run with scan pages with illustration or chart, cuba confirmkan dengan syarikat terbabit, sama ada mereka akan bagi ilustrasi dan chart tu untuk dimasukkan sekali semasa on job atau mereka masukkannya sendiri bila you guys dah siap tukar scan pages tu sepenuhnya seperti yang diminta. Jangan malu-malu untuk bertanya, since you needs to finish the job perfectly.
~*~
Job project yang Sya tunjuk diatas is what Sya’s being doing for these past two years, starting from small project and now get offer directly from them with higher pay. Bagi mereka yang masih belajar atau sedang bekerja, Sya sarankan untuk you guys mulakan dari sekarang, kerana bagi peringkat permulaan mungkin upah yang you guys dapat tak seberapa, tapi hanya dalam tempoh 3-4 bulan anda akan dapat lihat perbezaannya. Biasanya selepas bulan ke-6 jika you guys bekerja seperti yang Sya sarankan, you guys surely will get more than RM2k per month. Sekarang ini, Sya punya income fixes paling kurang RM3k.
Bagi pekerja professional yang ingin mencuba, Sya tak dapat nak tunjuk contoh kerja sebab Sya punya bidang Sya sendiri, tetapi peluang untuk pekerja professional adalah lebih besar dengan ratio pesaing lebih rendah dan upah lebih tinggi. Peluang untuk pekerja professional untuk meraih gaji lumayan setiap bulan adalah lebih besar dari Sya sendiri. Upah yang biasa Sya lihat ditawarkan biasanya tidak pernah kurang dari USD500 per project. Ada project yang offer up to thousands for a project for professional worker, so Sya memang sarankan untuk mereka yang punya professional skills to take this chance and try change your life. In the online world they don’t care where you came from, what your skin colour and what language you speak, but they appreciate your skills and make use of it fully. You can build your reputation and name in the international market with ease and have a very good portfolio in your career for better future for sure.
So you guys already see the job example, so easy right? Then, what are you waiting for? Register now and start working for good income without getting out of your bed today.
 Review saya- Sekarang kita lihat, kerja ini hanyalah menaip semula perkataan dalam PDF dokumen di MS Word. sis Eisya kata beliau dapat USD20 untuk 1000 perkataan. Maka, 1 perkataan = USD 0.02. Jumlah keseluruhan perkataan yang sis Eisya taip adalah sebanyak 129893 perkataan. Jadi sis Eisya dapat USD2597.86 untuk 129893 perkataan. Cuba tukarkan kepada RM. Maka, USD 2597.86 = RM8,251.51 !!! Dan sis Eisya hanya mengambil masa 5 hari untuk projek ini. Sis eisya juga mempunyai fix income RM3000 sebulan. Sekiranya projek yang diambil lebih, pendapatan sis Eisya boleh mencecah 5 angka!! 


Sekarang, tarik nafas dalam-dalam dan bertenang. Seperti yang saya katakan tadi, keraguan saya lagi 50% hanya akan hilang setelah saya sendiri mencuba jobdirumah.com ini. Tetapi bagi anda yang sudah yakin dan ingin mencuba menjana pendapatan dengan cara ini setelah membaca kejayaan sis Eisya, silakan daftar di jobdirumah.com. Semoga berjaya!

2 comments:

kursus menjahit Saturday, November 30, 2013 11:45:00 PM  

Kursus Yogyakarta

Kursus Jahit Bordir Jogja Kursus Jahit Bordir Yogya

LPK NAVITATempat Pelatihan Orang MandiriPelatihan Jahit, Kaos, Bordir,  Tas, Sulam Pita, Payet, Kreasi Flanel, Aplikasi Kain PercaMudah-Murah-Hemat-TerampilKenapa memilih LPK Navita:Berpengalaman sejak 2003Berpengalaman dalam Gugus Kendali Mutu Nasional 2009Mesin Jahit Bordir Lengkap Kecil-BesarMagangGRATIS lebih dari 70 Modul Jahit Terbaik EBOOK senilai 500.000Biaya Mulai 250rb/programTempat terjangkau(200m ke selatan Jalan Kusumanegara)Disediakan asrama bagi yang berasal luar kota yogyaTerima Order Jahitan Partai Besar/KecilGlagah Uh4/196Warungboto Umbulharjo yogyakartaPH.(0274)450326/714205buka cabang di sleman :Perum Sidoarum Blok III Jl. Kepodang S-42Godean Sleman YogyakartaHP. 085740028487pin bb : 75F08617

nadirah baharudin Wednesday, February 05, 2014 7:46:00 PM  

Salam,

Actually saya dah lama register jobdirumah. cuma saya jarang menang bid.if u don't mind, boleh share tips macam mana nak menang bid?

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP