Related Posts with Thumbnails

Sunday, April 06, 2014

Terima kasih... Promosi untuk semua

Assalamualaikum,

Lama sudah saya menyepi. Belum ada projek baru, cuma ada projek lama yang belum siap..Tak sangka blog Sebatang jarum emas sudah lebih 7 tahun berada di alam maya. Terima kasih kepada pengunjung blog yang sudi hadir membaca coretan di blog ini. Saya ada satu promosi yang ingin saya kongsikan kepada anda semua. Perkara yang baik haruslah dihebahkan, kan?

Seorang yang saya kenali telah menceritakan kepada saya perihal air yang kita minum hari ini. Tahukah anda bahawa apa yang diucapkan itu memeranjatkan diri ini? Dia telah menceritakan kepada saya bahawa air paip yang menjadi sumber kehidupan kita semua adalah salah satu penyebab penyakit kronik. Ini contoh yang diberikan kepada saya.

Baik, kita semua sedia maklum beginilah keadaan sungai di negara kita.



 SETUJU?? Ok.. Seterusnya, Inilah keadaan paip dan tangki di rumah kita. Ada tikus mati ke.... Ada brani nak buka tengok??


Ya, Saya tahu memang menggelikan dan meloyakan tekak anda. Agak-agak cawan yang perempuan dalam surat khabar tu pegang yang macam kopi tu.... nak minum tak? Tengok yang ni pulak..



 Perghhhh! Kaw kaw punya karat.

  

Nampak tak macam mana kesiannya buah pinggang kita bila kena air macam ni.... Dia cerita pada saya pernah ada orang yang selalu minum air kotor begini bila dibelah buah pinggangnya, penuh dengan karat! Belum lagi orang yang selalu minum air gas, warna-warni buah pinggangnya. (Awas penggemar air gas)

Mungkin anda berfikir bahawa lepas masak air tu matilah semua bakteria. Tak. Salah. Wrong. Tet. Air masak seriously lebih bahaya daripada air yang tak masak. Kerana


 Nampak tak?



See what i see?

Jangan panik. Bertenang. Air paip yang sama seperti andalah yang saya minum sampai dah tua macam ni. Tu yang bagi mudarat pada badan. Manusia sebaiknya harus meminum 2.5 - 3 liter air sehari kerana 70% badan kita adalah air.  Bayangkanlah seandainya kita minum 3 Liter sehari air karat, kotor dan macam-macam lagi, apa jadi pada semua organ dalam badan kita? Kesian kan.

Alhamdulillah, dia yang memberikan kesedaran tentang air kepada saya telah membuatkan saya membeli sebuah mesin penapis air jenama Coway. Saya tertanya jugak tak boleh ke saya beli jenama lain kenapa kena Coway? Dia kata mesin Coway adalah jenama no 1 di Asia dan Korea serta dapat banyak pengiktirafan antarabangsa selain mendapat sijil halal dan ini yang penting "Anda guna, kami jaga". Itu konsep coway katanya. Maksudnya di sini, kita tak perlu servis mesin-mesin sendiri, orang coway yang akan datang servis 2 bulan sekali. Mudahlah bagi saya macam tu. Tak perlu saya melilau nak cari orang servis. btol? Tahukah anda hanya jenama coway sahaja yang menyediakan servis untuk maintenance. Jenama tidak ada servis mainntenance dari pihak syarikat. Pandai-pandailah cari sendiri.

Ini mesin penapis air yang saya beli. Model Mach.


 Sesiapa yang keluarga ramai, atau selalu buat majlis.. bolehlah beli yang paling besar ni namanya Metro. Tangki lebih 20 Liter der!





 Tahukah anda mesin penapis air Coway hanya satu-satunya mesin yang mempunyai 3 suhu dibandingkan jenama lain. Maksud saya, anda boleh menikmati air bersih tanpa klorin, karat, bakteria dalam 3 suhu iaitu suhu biasa, panas, dan sejuk. Sejuk airnya sama macam kita letak air dalam peti ais. Panas airnya berasap-asap. Best giler. Bila bancuh susu anak seminit je! Bila suami mintak buatkan air seminit je dah siap! Saya yakin siapa-siapa yang ada mesin penapis air Coway ni akan berasa sangat seronok dan bahagia terutama ibu-ibu yang menguruskan rumahtangga dan anak-anak. Itulah yang saya rasakan.


Ok. Selesai cerita bab mesin. Sekarang saya ada berita baik buat anda. Saya telah "kawtim" dengan seorang Health Planner Coway ni, bahawa sekiranya mana-mana pengunjung Sebatang Jarum Emas ingin membeli mesin Coway maka dia berhak mendapat diskaun 10% sekiranya dia membeli cash dan memberi kod "Sebatang Jarum Emas" kepada Health Planner Coway ini. Anda boleh membuat pilihan mesin mana satu jadi pilihan anda. Coway juga menjual mesin penapis udara inshaAllah saya akan kongsikan kemudian.

Sekiranya anda tidak mahu membeli cash, wahai pengunjung yang dikasihi, anda boleh juga sewa-beli dan sekiranya anda memberikan kod "Sebatang Jarum Emas", anda akan mendapat free gift!! Ya! hanya anda sahaja yang dapat!         

Untuk maklumat lanjut, sila pergi ke       http://sayapilihcoway.blogspot.com/           

     
 Izzat Adnan - 0137489341






Ingat kod anda!


Teruskan kesetiaan anda bersama SJE
  

Monday, October 14, 2013

Ragu atau Yakin?

Blog Post ini dikopipes dari perjalananfreelance.blogspot.com

Masih mencari....

Kali ni saya terjumpa satu website yang menawarkan kerja Data Entry iaitu www.jobdirumah.com. Website ini nampak meyakinkan kerana mereka menunjukkan contoh kerja yang diberi.Saya juga telah meng'google' tentang jobdirumah.com sama ada ianya tipu atau tidak. Ini kerana seperti DataTypeVision dalam entri sebelum ini di mana anda perlu membayar RM10 dan mendapat bimbingan kononnya, jobdirumah.com juga memerlukan anda membayar RM50 untuk bimbingan. Tetapi jangan salah faham ayat saya, saya tak bermaksud mengatakan jobdirumah.com adalah scam seperti DataTypeVision. Saya masih ragu-ragu untuk melaburkan Rm50 untuk program ini sehinggalah saya terjumpa sebuah blog yang menceritakan tentang jobdirumah.com, 50% keraguan saya telah hilang. Maka tinggal lagi 50% yang baki. Bagaimana untuk menghilangkan yang baki ini? Hanya dengan melabur RM50 kemudian tunggu apa yang jadi. Sekiranya program ini benar, maka saya akan postkan projek yang saya dapat dari semasa ke semasa. Jika tidak benar, maka selamat tinggal jobdirumah.com, saya akan berkempen berhabis-habisan untuk memberitahu kepada orang ramai tentang perbuatan jahat anda.

Sekarang saya akan ceritakan apakah yang saya dapati dalam sebuah blog ini yang membuatkan keraguan saya hilang 50%. Saya akan copy paste entry dari sebuah blog Sis Eisya.

[Eisya’s Specialization : Data Entry]
[1-Projek Online*]
Apa yang you guys lihat diatas ialah excel spreadsheet, if you guys can see, they had given Sya with more than 22000 membership data (Point 1).
Ini adalah project online yang mana syarikat memberi Sya access ke web mereka dan apa yang Sya perlu lakukan ialah memasukkan semula membership details yang diberikan ke dalam online form yang telah disediakan.
Syarikat juga request daily report, berapa banyak Sya dapat siapkan sehari, refer Point 2 yang mana Sya hantar report selama lima(5) hari, dan projek ni memang Sya bid untuk siapkan dalam masa lima(5) hari juga.
**“Sorry, Sya kene crystallized details dan tak boleh nak enclosed online form tu, since project ni Sya dah completekan, so access untuk Sya dah dibatalkan…tapi form dia lebih kurang macam online-online form yang you all selalu kene isi bila nak register untuk something. Sya siapkan tugas ni dalam masa lima(5) hari dengan bayaran USD500.”
Project ni project lama Sya. Sya enclosed just for you guys to get the grip of what you might found and do later. Dan untuk you guys faham beza projek online dan offline.
/ **It’s also bridge the P&C agreement if I enclosed it since all the data is strictly confidential.
Review saya - Sis eisya menyiapkan projek ni dalam masa 5 hari dan dibayar USD500 untuk projek ni. WoW. Anda tahu banyak mana USD500? Currency pada saat saya menaip ini adalah 1 USD = RM3.18 . Maka USD500 = RM1,589.43. Jadi, dalam masa 5 hari sis eisya mendapat RM1589.43 hanya dengan bekerja di rumah menghadap komputer. Best kan? Baca projek yang seterusnya pulak.

[2-Projek Offline]
Ini projek kegemaran Sya, dan projek berterusan yang Sya terima setiap bulan, dimana Sya perlu re-type scan document atau PDF file yang diberi ke MS Word.
Projek ni still dalam  finishing proses, if you can see, PDF file yang Sya terima tu ada lebih kurang 600pages(Point 1), setakat ini Sya dah pun completekan 75% (Point 2). Syarikat terlibat dalam projek macan ini biasanya adalah publisher company.
Untuk job ni Sya ambil upah USD20 per 1000words dan bukan per book/project, so Sya dapat untung lebih dari job bids biasa yang dioffer di jobsite (you guys boleh calculate sendiri berapa Sya dapat dari Point 2 yang Sya bulatkan tu). Since Sya dah pun bekerja dengan diorang pun dah lama, jadi Sya demand special rate. Kalau dekat site they still bayar bidder per book and somehow much lesser than what Sya’s get.
“Bila you guys dah berpengalaman nanti, you guys pun boleh demand macam Sya jugak.”
Bagi job re-typing ni, sometime you guys will run with scan pages with illustration or chart, cuba confirmkan dengan syarikat terbabit, sama ada mereka akan bagi ilustrasi dan chart tu untuk dimasukkan sekali semasa on job atau mereka masukkannya sendiri bila you guys dah siap tukar scan pages tu sepenuhnya seperti yang diminta. Jangan malu-malu untuk bertanya, since you needs to finish the job perfectly.
~*~
Job project yang Sya tunjuk diatas is what Sya’s being doing for these past two years, starting from small project and now get offer directly from them with higher pay. Bagi mereka yang masih belajar atau sedang bekerja, Sya sarankan untuk you guys mulakan dari sekarang, kerana bagi peringkat permulaan mungkin upah yang you guys dapat tak seberapa, tapi hanya dalam tempoh 3-4 bulan anda akan dapat lihat perbezaannya. Biasanya selepas bulan ke-6 jika you guys bekerja seperti yang Sya sarankan, you guys surely will get more than RM2k per month. Sekarang ini, Sya punya income fixes paling kurang RM3k.
Bagi pekerja professional yang ingin mencuba, Sya tak dapat nak tunjuk contoh kerja sebab Sya punya bidang Sya sendiri, tetapi peluang untuk pekerja professional adalah lebih besar dengan ratio pesaing lebih rendah dan upah lebih tinggi. Peluang untuk pekerja professional untuk meraih gaji lumayan setiap bulan adalah lebih besar dari Sya sendiri. Upah yang biasa Sya lihat ditawarkan biasanya tidak pernah kurang dari USD500 per project. Ada project yang offer up to thousands for a project for professional worker, so Sya memang sarankan untuk mereka yang punya professional skills to take this chance and try change your life. In the online world they don’t care where you came from, what your skin colour and what language you speak, but they appreciate your skills and make use of it fully. You can build your reputation and name in the international market with ease and have a very good portfolio in your career for better future for sure.
So you guys already see the job example, so easy right? Then, what are you waiting for? Register now and start working for good income without getting out of your bed today.
 Review saya- Sekarang kita lihat, kerja ini hanyalah menaip semula perkataan dalam PDF dokumen di MS Word. sis Eisya kata beliau dapat USD20 untuk 1000 perkataan. Maka, 1 perkataan = USD 0.02. Jumlah keseluruhan perkataan yang sis Eisya taip adalah sebanyak 129893 perkataan. Jadi sis Eisya dapat USD2597.86 untuk 129893 perkataan. Cuba tukarkan kepada RM. Maka, USD 2597.86 = RM8,251.51 !!! Dan sis Eisya hanya mengambil masa 5 hari untuk projek ini. Sis eisya juga mempunyai fix income RM3000 sebulan. Sekiranya projek yang diambil lebih, pendapatan sis Eisya boleh mencecah 5 angka!! 


Sekarang, tarik nafas dalam-dalam dan bertenang. Seperti yang saya katakan tadi, keraguan saya lagi 50% hanya akan hilang setelah saya sendiri mencuba jobdirumah.com ini. Tetapi bagi anda yang sudah yakin dan ingin mencuba menjana pendapatan dengan cara ini setelah membaca kejayaan sis Eisya, silakan daftar di jobdirumah.com. Semoga berjaya!

Friday, April 19, 2013

My lil' girl's dress

Assalamualaikum,

Apa khabar semua? Semoga semuanya sihat sejahtera. Hari ini saya ingin berkongsi gaun yang telah saya jahitkan untuk anak perempuan saya. Gaun ini mempunyai skirt potongan payung yang membuatkan si comel suka untuk berpusing-pusing setempat sambil tengok skirtnya yang bulat terapung-apung. Takde pola untuk gaun ini sebab saya buat ikut suka hati. Tali pinggang boleh diikat di belakang seperti riben besar. Semoga entry kali ni dapat membakar semangat para ibu untuk menjahit baju anak-anak yang tersayang. 

Sila abaikan bahagian yang berkedut. hehe


Belum sempat umminya nak snap gambar lagi skali setelah membetulkan kolar, ada tangan comel yang tarik baju...

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP